Abdullah Güdendede
Köşe Yazarı
Abdullah Güdendede
 

Ağrılar İçin Egzersiz Yapabilir Miyiz?

Ağrıyı, gerçek veya potansiyel doku hasarıyla ilişkili veya buna benzeyen hoş olmayan bir duyusal ve duygusal deneyim olarak tanımlayabiliriz. Ağrı her zaman özneldir ve her birey, ağrı anlam bakımından uygulamasını, yaşamın erken dönemlerinde yaralanmayla ilgili deneyimler yoluyla öğreniriz. Acı çeken insanlar için, genellikle ilk tepkileri hareket etmekten kaçınmak ve dinlenmeye çalışmaktır. Yine de egzersiz terapisi, genellikle ağrıyı yönetmek için bir tedavi seçeneği olarak reçete edilir.  Egzersizin ve düzenli fiziksel aktivitenin bilinen birçok faydaları vardır. Kiloyu kontrol eder. Kalp-damar hastalıkları ve metabolik hastalık riskini azaltır. Bazı kanserlerin oluşum riskini azaltır. Kemik ve kasları güçlendirir. Zihinsel sağlığı ve ruh halini iyileştirir. Günlük aktiviteleri gerçekleştirme ve düşmeleri önleme yeteneğini geliştirir. Daha uzun yaşama şansını artırır. Çoğu zaman hastalar için egzersizin en önemli yararı, gelişmiş ağrı kontrolüdür. Ağrı kontrolü, farklı egzersiz türleri ile farklı şekilde sağlanır. Egzersizin etkili olabilmesi için egzersizin yoğunluğu iyi ayarlanmalıdır. Aerobik egzersizin daha büyük kas gruplarını hedeflemesi, tekrarlayan kas kasılmasını içermesi ve en az 20 dakika boyunca hedef kalp atış hızına ulaşmak için istirahat kalp atış hızını yükseltilmesi, etkili bir egzersiz için gerekli parametrelerdir. Düşük yoğunlukta ya da kısa süre yapılan egzersiz yararlı değildir, çok fazlası ise semptomları şiddetlendirir. Bir fizyoterapiste danışarak maksimum kalp atış hızımızın yaklaşık %75'i ile 30 dakikalık bir koşu bandı egzersizi ağrı derecelendirmelerinde önemli bir düşüşe yardımcı olur. Aksaray'da egzersizlere ilgili gelişmeler yavaş olsa da devam ediyor. Egzersizin bir kağıt parçasından ibaret olmadığını yavaş yavaş anlamaya başlıyoruz. Sağlıklı bireylerde de koruma amaçlı bireye özel reçeteler büyük öneme sahiptir. Bunun yanında hastalık sonrası oluşturulan egzersiz reçeteleri daha da önemlidir.  Sağlık, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…
Ekleme Tarihi: 14 Nisan 2022 - Perşembe

Ağrılar İçin Egzersiz Yapabilir Miyiz?

Ağrıyı, gerçek veya potansiyel doku hasarıyla ilişkili veya buna benzeyen hoş olmayan bir duyusal ve duygusal deneyim olarak tanımlayabiliriz. Ağrı her zaman özneldir ve her birey, ağrı anlam bakımından uygulamasını, yaşamın erken dönemlerinde yaralanmayla ilgili deneyimler yoluyla öğreniriz. Acı çeken insanlar için, genellikle ilk tepkileri hareket etmekten kaçınmak ve dinlenmeye çalışmaktır. Yine de egzersiz terapisi, genellikle ağrıyı yönetmek için bir tedavi seçeneği olarak reçete edilir. 
Egzersizin ve düzenli fiziksel aktivitenin bilinen birçok faydaları vardır. Kiloyu kontrol eder. Kalp-damar hastalıkları ve metabolik hastalık riskini azaltır. Bazı kanserlerin oluşum riskini azaltır. Kemik ve kasları güçlendirir. Zihinsel sağlığı ve ruh halini iyileştirir. Günlük aktiviteleri gerçekleştirme ve düşmeleri önleme yeteneğini geliştirir. Daha uzun yaşama şansını artırır. Çoğu zaman hastalar için egzersizin en önemli yararı, gelişmiş ağrı kontrolüdür. Ağrı kontrolü, farklı egzersiz türleri ile farklı şekilde sağlanır.
Egzersizin etkili olabilmesi için egzersizin yoğunluğu iyi ayarlanmalıdır. Aerobik egzersizin daha büyük kas gruplarını hedeflemesi, tekrarlayan kas kasılmasını içermesi ve en az 20 dakika boyunca hedef kalp atış hızına ulaşmak için istirahat kalp atış hızını yükseltilmesi, etkili bir egzersiz için gerekli parametrelerdir. Düşük yoğunlukta ya da kısa süre yapılan egzersiz yararlı değildir, çok fazlası ise semptomları şiddetlendirir. Bir fizyoterapiste danışarak maksimum kalp atış hızımızın yaklaşık %75'i ile 30 dakikalık bir koşu bandı egzersizi ağrı derecelendirmelerinde önemli bir düşüşe yardımcı olur.
Aksaray'da egzersizlere ilgili gelişmeler yavaş olsa da devam ediyor. Egzersizin bir kağıt parçasından ibaret olmadığını yavaş yavaş anlamaya başlıyoruz. Sağlıklı bireylerde de koruma amaçlı bireye özel reçeteler büyük öneme sahiptir. Bunun yanında hastalık sonrası oluşturulan egzersiz reçeteleri daha da önemlidir. 
Sağlık, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve eskilgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.