Abdullah Güdendede
Köşe Yazarı
Abdullah Güdendede
 

Boynum Bir Anda Tutulup Kaldı

Boyun bölgesinde kas, tendon, ligament ve kemikler gibi çeşitli yapılar yer alır. Ayrıca omurganın boyun bölgesinde toplam 7 adet omur bulunur. Tüm bu yapılar bir uyum içerisinde çalışarak başı destekler ve hareketlerinin gerçekleşmesini sağlar. Çeşitli durumlara bağlı olarak bu kas yapılarının aşırı gergin hale gelmesi boyun hareketlerinin kısıtlanması ile sonuçlanabilir. Boyun tutulması gerçekleşmesi halinde baş ve boynun hareket ettirilmeye çalışıldığında kişide boyun ağrısı ortaya çıkabilir. Boyun problemleri her 3 kişiden birinde ortaya çıkan dünya üzerindeki en sık karşılaşılan şikâyetlerden biridir. Sırt ağrısı, depresyon ve eklem ağrılarını takiben en sık karşılaşılan ve kişinin işlevselliğini olumsuz yönde etkileyen durumlar arasında 4. sırada yer alır. Boyun tutulması belirtileri, boyun kaslarının aşırı kullanımı ya da gerilmesi, zorlanması durumunda meydana gelebilir. Değişen şiddette ağrı oluşumu ile sonuçlanabilen bu durumun ortaya çıkmasında çeşitli nedenler bulunabilir. Boyun tutulmasının en sık karşılaşılan nedenlerinin başında kas zorlanmaları ve yumuşak doku zedelenmeleri gelir. Boyun kasları arasında levator scapulae kası, yaralanmalara karşı oldukça hassastır. Bu kas temel olarak omurganın boyun kısmı ile omuzun bağlantısından sorumludur. Levator scapula kasını etkileyen çeşitli durumlar halinde boyun kaslarında sertleşme ve boyun tutulması ortaya çıkabilir: Uygun olmayan boyun pozisyonunda uykuya dalmak, düşme ya da diğer travmalar sonrasında başın ani hareket etmesi, yüzme gibi bir aktivite sırasında boyun kaslarının sürekli olarak karşı tarafa doğru hareket ettirilmesi, bilgisayar karşısında uygun olmayan şekilde oturmak ya da uzun süre boyunca telefon ekranına bakmak, aşırı stres ve kaygı durumları, uzun bir süre boyunca boynun anormal bir pozisyonda tutulması, bu sık karşılaşılan nedenler dışında boyun bölgesi omurlarını ilgilendiren fıtıklaşma ya da disk ekleminde dejenerasyon gibi çeşitli durumlarda da boyun tutulması meydana gelebilir. Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…
Ekleme Tarihi: 24 Haziran 2022 - Cuma

Boynum Bir Anda Tutulup Kaldı

Boyun bölgesinde kas, tendon, ligament ve kemikler gibi çeşitli yapılar yer alır. Ayrıca omurganın boyun bölgesinde toplam 7 adet omur bulunur. Tüm bu yapılar bir uyum içerisinde çalışarak başı destekler ve hareketlerinin gerçekleşmesini sağlar. Çeşitli durumlara bağlı olarak bu kas yapılarının aşırı gergin hale gelmesi boyun hareketlerinin kısıtlanması ile sonuçlanabilir. Boyun tutulması gerçekleşmesi halinde baş ve boynun hareket ettirilmeye çalışıldığında kişide boyun ağrısı ortaya çıkabilir.

Boyun problemleri her 3 kişiden birinde ortaya çıkan dünya üzerindeki en sık karşılaşılan şikâyetlerden biridir. Sırt ağrısı, depresyon ve eklem ağrılarını takiben en sık karşılaşılan ve kişinin işlevselliğini olumsuz yönde etkileyen durumlar arasında 4. sırada yer alır. Boyun tutulması belirtileri, boyun kaslarının aşırı kullanımı ya da gerilmesi, zorlanması durumunda meydana gelebilir. Değişen şiddette ağrı oluşumu ile sonuçlanabilen bu durumun ortaya çıkmasında çeşitli nedenler bulunabilir.
Boyun tutulmasının en sık karşılaşılan nedenlerinin başında kas zorlanmaları ve yumuşak doku zedelenmeleri gelir. Boyun kasları arasında levator scapulae kası, yaralanmalara karşı oldukça hassastır. Bu kas temel olarak omurganın boyun kısmı ile omuzun bağlantısından sorumludur.

Levator scapula kasını etkileyen çeşitli durumlar halinde boyun kaslarında sertleşme ve boyun tutulması ortaya çıkabilir: Uygun olmayan boyun pozisyonunda uykuya dalmak, düşme ya da diğer travmalar sonrasında başın ani hareket etmesi, yüzme gibi bir aktivite sırasında boyun kaslarının sürekli olarak karşı tarafa doğru hareket ettirilmesi, bilgisayar karşısında uygun olmayan şekilde oturmak ya da uzun süre boyunca telefon ekranına bakmak, aşırı stres ve kaygı durumları, uzun bir süre boyunca boynun anormal bir pozisyonda tutulması, bu sık karşılaşılan nedenler dışında boyun bölgesi omurlarını ilgilendiren fıtıklaşma ya da disk ekleminde dejenerasyon gibi çeşitli durumlarda da boyun tutulması meydana gelebilir.

Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve eskilgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.