Hilmi YOL
Köşe Yazarı
Hilmi YOL
 

Gözümüz aydın

Yeraltı suyu, dünyanın en önemli tatlı su kaynaklarından biridir. Tarım, endüstri ve içme suyu ihtiyaçlarının karşılanmasında kritik bir rol oynar. Ancak, aşırı yeraltı suyu çekimi, ekosistemler ve su kaynakları üzerinde ciddi etkiler yaratmaktadır.  Yeraltı Suyunun Çekilme Nedenleri Yeraltı suyunun çekilmesinin başlıca nedenleri şunlardır: - *Tarım*: Tarım faaliyetlerinde sulama amacıyla büyük miktarlarda yeraltı suyu kullanılmaktadır. Kurak bölgelerde bu durum daha yaygındır. - *Endüstri*: Sanayi tesislerinde üretim süreçlerinde suya ihtiyaç duyulmaktadır. - *İçme Suyu*: Artan nüfusla birlikte şehirlerin su ihtiyacı da artmaktadır, bu da yeraltı suyu kullanımını artırır. Aşırı yeraltı suyu çekiminin beraberinde neler getirecek biliyormusunuz? - *Su Seviyelerinin Düşmesi*: Yeraltı suyu seviyelerinin sürekli düşmesi, kuyuların kurumasına ve su kaynaklarına ulaşımın zorlaşmasına neden olur. - *Tuzluluk*: Kıyı bölgelerde aşırı su çekimi, tuzlu suyun yeraltı su kaynaklarına karışmasına neden olabilir. - *Toprak Çökmesi*: Yeraltı suyu seviyesinin azalması, toprağın sıkışmasına ve çökmesine yol açabilir. - *Ekosistem Bozulması*: Sulak alanlar ve nehir ekosistemleri yeraltı suyuna bağımlıdır. Suyun çekilmesi, bu ekosistemlerin dengesini bozabilir. Bütün bunları bilmemize rağmen hala suyu hoyratça tüketmeye devam ediyor. Parkta bahçede, köşede bucakta “yeraltı suyu hızla tükeniyor”r diyen kişilerin ikinci ürün ekmesi  ne kadar sorumsuz olduğumuzu bir kez daha gözler önüne seriyor. Şu anda para kazanmak bize o kadar tatlı geliyor ki, Ama su bittiği zaman ne yapacağız. Evet ne yazık ki suyu bitireceğiz.  Zaman her geçen gün daralıyor.  Bölgeye suyun gelmesi oldukça zor görülüyor Daha az su tüketimine yönelik tarım politikası yapılmıyor Daha az su tüketen ürünlerin para etmiyor Sorumsuzca ürün ekip suyu tüketiyor Artık kuyulardan tadı değişik sular gelmeye başladı. Gözümüz aydın sonun başlangıcına girmiş durumdayız.
Ekleme Tarihi: 11 Temmuz 2024 - Perşembe

Gözümüz aydın

Yeraltı suyu, dünyanın en önemli tatlı su kaynaklarından biridir. Tarım, endüstri ve içme suyu ihtiyaçlarının karşılanmasında kritik bir rol oynar. Ancak, aşırı yeraltı suyu çekimi, ekosistemler ve su kaynakları üzerinde ciddi etkiler yaratmaktadır. 
Yeraltı Suyunun Çekilme Nedenleri
Yeraltı suyunun çekilmesinin başlıca nedenleri şunlardır:
- *Tarım*: Tarım faaliyetlerinde sulama amacıyla büyük miktarlarda yeraltı suyu kullanılmaktadır. Kurak bölgelerde bu durum daha yaygındır.
- *Endüstri*: Sanayi tesislerinde üretim süreçlerinde suya ihtiyaç duyulmaktadır.
- *İçme Suyu*: Artan nüfusla birlikte şehirlerin su ihtiyacı da artmaktadır, bu da yeraltı suyu kullanımını artırır.
Aşırı yeraltı suyu çekiminin beraberinde neler getirecek biliyormusunuz?
- *Su Seviyelerinin Düşmesi*: Yeraltı suyu seviyelerinin sürekli düşmesi, kuyuların kurumasına ve su kaynaklarına ulaşımın zorlaşmasına neden olur.
- *Tuzluluk*: Kıyı bölgelerde aşırı su çekimi, tuzlu suyun yeraltı su kaynaklarına karışmasına neden olabilir.
- *Toprak Çökmesi*: Yeraltı suyu seviyesinin azalması, toprağın sıkışmasına ve çökmesine yol açabilir.
- *Ekosistem Bozulması*: Sulak alanlar ve nehir ekosistemleri yeraltı suyuna bağımlıdır. Suyun çekilmesi, bu ekosistemlerin dengesini bozabilir.
Bütün bunları bilmemize rağmen hala suyu hoyratça tüketmeye devam ediyor.
Parkta bahçede, köşede bucakta “yeraltı suyu hızla tükeniyor”r diyen kişilerin ikinci ürün ekmesi  ne kadar sorumsuz olduğumuzu bir kez daha gözler önüne seriyor.
Şu anda para kazanmak bize o kadar tatlı geliyor ki, Ama su bittiği zaman ne yapacağız.
Evet ne yazık ki suyu bitireceğiz. 
Zaman her geçen gün daralıyor. 
Bölgeye suyun gelmesi oldukça zor görülüyor
Daha az su tüketimine yönelik tarım politikası yapılmıyor
Daha az su tüketen ürünlerin para etmiyor
Sorumsuzca ürün ekip suyu tüketiyor
Artık kuyulardan tadı değişik sular gelmeye başladı.
Gözümüz aydın sonun başlangıcına girmiş durumdayız.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve eskilgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.