Sakroiliak Eklem Disfonksiyonu-2
Sakroiliak eklem disfonksiyonu belirtileri genellikle belde veya kalçada ağrı olarak kendini gösterir. Bu ağrılar zamanla çevredeki kaslara ve bacaklara doğru yayılabilir. Ağrı genellikle tek taraflı olmakla birlikte çift taraflı da hissedilmektedir. Ayrıca bacağa doğru inen ağrı hissine de neden olabilmektedir.
Sakroiliak disfonksiyonu belirtileri; Hafif ile şiddetli arasında değişebilen bel ağrısı, kalça ve kasıklara yayılan ağrı, kalça ve bacaklarda ağrı birlikte görülen siyatik benzeri yakınmalar, bel, kalça veya kasıklarda sertlik nedeniyle merdiven inip çıkma, eğilme gibi hareketlerde zorluk, yatarken olduğu gibi, yalnız bir tarafa ağırlık verilen hareketlerde şiddetlenen ağrı. Sakroiliak eklem disfonksiyonu belirtileri oturmak, ayakta durmak, yürümek veya merdiven çıkmak gibi hareketler esnasında kötüleşebilir. Eklemdeki hasarın boyutuna bağlı olarak bu belirtilerin şiddeti ve süresi değişiklik göstermektedir. Peki, Sakroileit Nedir? Sakroiliak eklemdeki hasarın ilerlemesi sakroileit olarak adlandırılan eklem tutulumuna yol açabilir. Sakroileit, sakroiliak eklemlerden birinin veya her ikisinin iltihaplanması sonucu oluşan durumdur. Kalça ve bel ağrısının yaygın nedenlerinden biri olan sakroileit; osteoartrit (kireçlenme), ankilozan spondilit, yaralanmalar, hamilelik gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişebilmektedir. Staphylococcus aureus denilen bakterinin neden olduğu mikrobik sakroiliak eklem iltihabı nadir de olsa görülebilen bir durumdur. Sakroileit; kalça, bel ve bacağa yayılan ağrılara neden olabilir. Uzun süreli ayakta kalma, koşma, büyük adımlarla yürüme gibi hareketlerde ağrılar şiddetlenmektedir.
Sakroiliak eklem disfonksiyonu tedavisi, eklem ağrınızın şiddetine ve ağrıya neden olan duruma göre belirlenir. Tedavinin amacı ağrıyı hafifletmek ve sakroiliak eklemin normal işlevini geri kazandırmaktır. Çoğu ortopedik sorunda olduğu gibi sakroiliak eklem ağrısının tedavisinde de ameliyat ve ameliyat dışı tedaviler vardır. Çoğu durumda cerrahi dışı tedavilerden olumlu yanıt alınır. Sakroiliak disfonksiyonunda tedavi yöntemleri: İstirahat etmek. Genellikle 1-2 günü geçmeyen kısa süreli istirahat önerilmektedir. İlaç tedavisi. Soğuk veya sıcak uygulaması. Soğuk uygulama iltihabı ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olur. Eklem etrafına yapılan sıcak uygulama ise kas gerginliğini ve spazmları azaltarak ağrıyı hafifletmeye yardımcı olur. Fizik tedavi ve egzersiz. Sakroiliak eklem enjeksiyonları da kullanılmaktadır.
Manuel terapi (manuel manipülasyon). Manuel terapi veya manipülasyon tedavisi elle yapılan fizik tedavi yöntemidir. Sakroiliak eklem ağrısı tedavisinde eklem bölgesine ve sırtın alt bölümüne uygulanan bu teknik kas gerginliğini azaltmak ve normal hareket açıklığını geri kazanmak için fayda sağlamaktadır. Yapılan klinik değerlendirmeler, sakroiliak eklem üzerinde gerçekleşen hareketin hangi yönde kısıtlandığını kısıtlandığını bize anlatır. Kısıtlılığın olduğu yöne doğru yapılan manuel terapi ve PNF teknikleri hareket kısıtlılığının ortadan kalkmasını sağlar. Burada unutulmaması gereken şey manuel terapinin tek başına yeterli olmadığıdır. Manuel terapi ile sakroiliak eklem hareketliliği kazandırılsa dahi beyne bu hareketliliğin tekrar kazanıldığı öğretilmelidir. Vücudumuz hareketi kısıtlanmış olan sakroiliak eklem hareketine göre yeni hareket paternleri geliştirir. Sakroiliak eklemin hareket etmediğini algılayan beyin, omurga hareketlerinde bu eklemi hareket ettirecek kasları kullanmamaya alışır. Bu nedenle vücudun, eski hareket paternini unutup, yerine harekette sakroiliak eklem hareketini dahil edecek hareket paterninin öğretilmesi gerekir. Böylece açılmış olan sakroiliak eklem hareketi tekrar kullanılmaya başlanır. Böylece vücut normal gündelik yaşamda da sakroilaik eklemi kullanmaya başlar ve sakroiliak eklem hareketinin tekrar kısıtlanmasının önüne geçilir. Bunun da tek yolu manuel terapi sonrası günlük yaşama yönelik egzersizler yapmaktır.
Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…