Abdullah Güdendede
Köşe Yazarı
Abdullah Güdendede
 

Menisküs Yırtılmış Hocam

Diz ağrılarının önemli sebeplerinden biride menisküslerdir. Menisküsler özellikle uyluk ve kaval kemiğinin arasında diz bölgesinde önemli görevler üstlenir. Araba amortisörleri gibi fonksiyonları vardır. Diz eklemine binen yükün dengeli olarak dağıtılması ve şok absorban olarak görev yapar. Bunun yanında eklemin uyumunu artırarak diz hareketlerine de kat sağlar. Menisküslerin bu fonksiyonlarının bozulması ise özellikle diz ve diz bölgesinde ağrı oluşmasına yol açar. Dizde menisküs problemlerinin başlaması genç yaşlarda travma ile olur. Diğer bir sebepte yaşla birlikte meydana gelen yıpranmadır. Travmalar sonucunda meydana gelen yırtılmalar da cerrahi operasyon kaçınılmazdır. Zamanla yıpranma sonucu oluşan menisküs sorunlarında ise tercihen fizik tedavi ile ağrının üstesinden gelmek ve bölgenin korunması amaçlanır. Menisküs yırtıklarında ilk hissedeceğimiz ağrı ile birlikte şişliktir. Yırtılma sonrasında dizi tam açıp kapayamama yani diz kilitlenmesi, diz ekleminden ses gelmesi, üzerine basmada hassasiyet ve eklem hareket açıklığında kısıtlanma şeklinde rahatsızlıklar olur. Diz bölgesinin korunması ve özellikle bölgedeki yapıların hayat boyu sorunsuz kullanılabilmesi için bazı yapılması gerekenler vardır. Bunlardan en önemlisi bölge yapıların güçlendirilmesi, kısalıkların ortadan kaldırılması ve spesifik bazı hareketlerden kaçınmaktır. Özellikle menisküs üzerine binen yükün azaltılmasıyla yıpranmanın ve yırtılmanın önüne geçmek amaçlanır. İlk şekilde görüldüğü gibi yan yatışta arkaya büktüğümüz bacağımızı bileğinden kavrayıp 20 sn gerip bırakarak 10 tekrarlı her iki taraf için yaparız. İkincisinde ise sırtüstü yatışta sağ bacağın üstüne sol bacağı ağrılık olarak koyarız sonrasında kaldırabileceğimiz son noktaya kadar kaldırır ve 5 sn kadar bekleriz. Bu hareketi de 20 defa ve her iki bacakta da tekrar ederiz. Sonuncu hareket ise gerçekten önemli ve bir o kadar da özeldir. Diz kilitlenme problemi yaşayanlar içinde en iyi yapılacak hareketlerdendir. Dizde 20-30 derecelik bir açı sağlayacak şekildeki gibi diz altına bir yastık konulur ve topuk yerden kalkacak şekilde son noktaya kadar ayak kaldırılır. Bu şekilde 40 tekrarlı her iki bacakta da tekrar edilir. Bütün bunların ne kadar zamana kadar yapılacağı hep sorulur. Nasıl yemek ve diğer ihtiyaçlarımızı yaşamımız boyunca karşılıyorsak. Vücudumuzun bu ihtiyacını da hayat boyu karşılamalıyız. Bu noktada en iyi tedavi hastalığa yakalanmamaktır. Bunun için özellikle bölgemizde en çok şikâyet sebebi olan diz ağrılarında kurtulmak istiyorsak, bunlar için vakit ayırmalıyız. Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…
Ekleme Tarihi: 24 Kasım 2022 - Perşembe

Menisküs Yırtılmış Hocam

Diz ağrılarının önemli sebeplerinden biride menisküslerdir. Menisküsler özellikle uyluk ve kaval kemiğinin arasında diz bölgesinde önemli görevler üstlenir. Araba amortisörleri gibi fonksiyonları vardır. Diz eklemine binen yükün dengeli olarak dağıtılması ve şok absorban olarak görev yapar. Bunun yanında eklemin uyumunu artırarak diz hareketlerine de kat sağlar. Menisküslerin bu fonksiyonlarının bozulması ise özellikle diz ve diz bölgesinde ağrı oluşmasına yol açar.

Dizde menisküs problemlerinin başlaması genç yaşlarda travma ile olur. Diğer bir sebepte yaşla birlikte meydana gelen yıpranmadır. Travmalar sonucunda meydana gelen yırtılmalar da cerrahi operasyon kaçınılmazdır. Zamanla yıpranma sonucu oluşan menisküs sorunlarında ise tercihen fizik tedavi ile ağrının üstesinden gelmek ve bölgenin korunması amaçlanır. Menisküs yırtıklarında ilk hissedeceğimiz ağrı ile birlikte şişliktir. Yırtılma sonrasında dizi tam açıp kapayamama yani diz kilitlenmesi, diz ekleminden ses gelmesi, üzerine basmada hassasiyet ve eklem hareket açıklığında kısıtlanma şeklinde rahatsızlıklar olur.

Diz bölgesinin korunması ve özellikle bölgedeki yapıların hayat boyu sorunsuz kullanılabilmesi için bazı yapılması gerekenler vardır. Bunlardan en önemlisi bölge yapıların güçlendirilmesi, kısalıkların ortadan kaldırılması ve spesifik bazı hareketlerden kaçınmaktır. Özellikle menisküs üzerine binen yükün azaltılmasıyla yıpranmanın ve yırtılmanın önüne geçmek amaçlanır. İlk şekilde görüldüğü gibi yan yatışta arkaya büktüğümüz bacağımızı bileğinden kavrayıp 20 sn gerip bırakarak 10 tekrarlı her iki taraf için yaparız. İkincisinde ise sırtüstü yatışta sağ bacağın üstüne sol bacağı ağrılık olarak koyarız sonrasında kaldırabileceğimiz son noktaya kadar kaldırır ve 5 sn kadar bekleriz. Bu hareketi de 20 defa ve her iki bacakta da tekrar ederiz. Sonuncu hareket ise gerçekten önemli ve bir o kadar da özeldir. Diz kilitlenme problemi yaşayanlar içinde en iyi yapılacak hareketlerdendir. Dizde 20-30 derecelik bir açı sağlayacak şekildeki gibi diz altına bir yastık konulur ve topuk yerden kalkacak şekilde son noktaya kadar ayak kaldırılır. Bu şekilde 40 tekrarlı her iki bacakta da tekrar edilir.

Bütün bunların ne kadar zamana kadar yapılacağı hep sorulur. Nasıl yemek ve diğer ihtiyaçlarımızı yaşamımız boyunca karşılıyorsak. Vücudumuzun bu ihtiyacını da hayat boyu karşılamalıyız. Bu noktada en iyi tedavi hastalığa yakalanmamaktır. Bunun için özellikle bölgemizde en çok şikâyet sebebi olan diz ağrılarında kurtulmak istiyorsak, bunlar için vakit ayırmalıyız.

Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve eskilgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.