Pes planus olarak da adlandırılan düztabanlık; ayaktaki kemik ve eklem dokularının belirli bir düzen ve kaviste kalmasını sağlayan bağ, tendon ve kas yapılarının çeşitli etkenlere bağlı olarak zayıflaması sonucu ayak kavisinin kaybolması ve düzleşmesi şeklinde tanımlanabilir. Bu durum, özellikle ayakta kalma veya hareket etme sonucu ciddi ağrıya ve düzleşen kemik dokularının aşınmasına neden olur. Uzun süre devam eden düztabanlık sonucunda hareketle beraber ayak yapılarında sakatlanma ve hasarlar görülebilir.
Düztaban ayak problemi çok çeşitli mekanizma ve hastalıklar nedeniyle ortaya çıkabileceği için bu rahatsızlık belirli alt tiplere ayrılır. Düztabanlık rahatsızlığı türleri ve bu problemin görüldüğü diğer rahatsızlıklar şu şekildedir: Esnek düztaban: En sık görülen alt tip olan esnek düztabanlıkta; ayak yerden yukarı kaldırıldığında, olması gereken ayak kavisi gözlenirken; yere basıldığında ayak tabanının tüm yüzeyi yerle temas eder. Esnek düztaban genellikle çocukluk döneminde gelişmeye başlar ve ağrıya yol açmaz. Sıkı aşil tendonu: Aşil tendonu topuk bölgesiyle baldır kaslarını birbirine bağlayan özel bir bağ dokusudur. Aşil tendonunun normalden daha sıkı ve sert olması; yürüme esnasında topuk kemiğinin olması gerekenden daha erken yukarı çekilmesine ve ayak kavisinin düzleşmesine neden olur. Bu durum da yürüme esnasında topukta ağrıya neden olabilir.Posterior tibial tendon sorunları: Baldır bölgesinde yer alan kaslardan biri olan posterior tibial kasın tendonu, ayağın iç kısmındaki kemiklerin yaptığı kavise tutunarak sonlanır. Çeşitli sağlık sorunları nedeniyle bu tendon ve kaviste zayıflama ve hasar görülmesi durumunda, düztabanlık ortaya çıkabilir. Bu durum aynı zamanda ayağın iç kısmında ve tendonun geçtiği topuk bölgesinde ağrıya neden olabilir. Bu rahatsızlık, yetişkinlik döneminde ortaya çıkan düztabanlık sorununun yaygın nedenlerindendir. Düztabanlık problemi, ortaya çıkış mekanizması ve altta yatan nedenlere bağlı olarak tek bir ayakta görülebileceği gibi; her iki ayağı da etkileyebilir.
Düztabanlık sıklıkla herhangi bir belirtiye yol açmaz ve hastalar uzun süre boyunca belirti göstermeden düztabanlık problemini fark etmeden yaşayabilir. Bununla birlikte, ayak kavisinin bozulmasıyla beraber kas-iskelet sistemine ait dokular zarar görmeye açık hale gelir. Buna bağlı olarak, hastada çeşitli şikayetler ortaya çıkabilir. Sıklıkla görülen düztabanlık belirtileri şu şekilde sıralanabilir:Ayak tabanı ve topukta ağrı, Ayak tabanında şişlik ve ödem, Ayak hareketlerinin kısıtlanmasıAyakta kızarıklık, Ayaklarda uyuşma hissi veya hissizlik, Bacak ve uyluğa yayılan ağrıYürümeye bağlı çabuk yorulma olur.
Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…