Abdullah Güdendede
Köşe Yazarı
Abdullah Güdendede
 

Devir Değişse de Manuel Terapi Değişmiyor

Manuel terapi, insanlık tarihinin en eski tedavi yöntemlerinden biridir. Manuel terapinin tarihi, eski Mısır'da milattan önce 4.000 yılına kadar dayanır. Ayrıca, uzak doğunun eski uygarlıklarında da manuel terapinin tedavi edici etkilerinden yararlanılmıştır. Tanım olarak manuel terapi; uzman fizyoterapistler tarafından belirli el hareketleri kullanılarak uygulanan bir tedavi yöntemidir. Özel teknik bilgi ve beceri gerektirir. Fizyoterapistler tarafından uygulanan temel tedavi yöntemlerinden birisidir. Manuel terapi kapsamında kaslar, bağlar ve sinir sistemi gibi yumuşak dokular ve eklemler üzerine farklı teknikler uygulanarak iyileşmenin sağlanması hedeflenir. Genel kanının aksine, manuel terapi masaj değildir. Manuel terapi esnasında masaj uygulamalarından da yararlanılsa da bu, kullanılan yöntemlerden sadece bir tanesidir. Birçok kas-iskelet sistemi yaralanmalarında manuel terapi kullanılır. Başta omurga problemleri olmak üzere, kas yaralanmaları, eklem problemleri, tendon yaralanmaları, sinir sıkışması gibi farklı problemde manuel terapi etkili bir tedavi aracıdır. Fizyoterapist, var olan probleme göre hangi doku üzerine hangi tekniği uygulayacağına karar verir. Manuel terapi uygulamaları ile sinir ve dolaşım sistemleri başta olmak farklı üzere vücut sistemleri uyarılır. Ayrıca kas-iskelet sistemindeki yapıların da manuel terapiye verdikleri cevaplar sayesinde tedavi edici etkileri ortaya çıkar. Manuel terapi uygulamalarının en temel amaçları; yumuşak dokuların esnekliğini ve uyumunu artırmak, eklem hareket açıklığını kazanmak, yumuşak dokuları mobilize veya manipüle etmek, gevşeme sağlamak, ağrı ve ödemi gidermek ve kas fonksiyonu yeniden kazanmaya yardım etmek olarak sıralanabilir. Manuel terapinin en önemli avantajlarından birisi de tamamen doğal bir tedavi yöntemi olması ve kontraendike olduğu durumların az olmasıdır. Herhangi bir ilaç vb. yöntem içermediği için, karaciğer ve böbrek başta olmak üzere vücut sistemleri üzerine negatif etkisi yoktur. Bu nedenle, özellikle sistemik problemi olan bireylerde, belirli noktalara dikkat edilerek rahatlıkla uygulanabilir. Manuel terapinin pozitif etkileri seans sonunda hemen görülmeye başlar. Özellikle ağrı ve spazm üzerindeki etkileri çok hızlıdır. Bilimsel çalışmalar, egzersiz uygulamaları ile birlikte yapılan manuel terapinin, kas iskelet sistemi problemlerinin tedavisinde oldukça etkili olduğunu göstermiştir. Bu nedenle tek başına değil, rehabilitasyonun bir parçası olarak kullanılması daha etkili sonuçlar alınmasını sağlar. Sizin de kas-iskelet probleminiz varsa, bir hekime başvurarak probleminizin tanısının ne olduğunu öğrenebilir, ardından durumuzun uygunluğuna göre fizyoterapiye giderek manuel terapi ve diğer uygulamalar ile problemden kurtulabilirsiniz. Sağlıklı, Mutlu ve Ağrısız Günler Dileğimle…  
Ekleme Tarihi: 29 Ağustos 2024 - Perşembe

Devir Değişse de Manuel Terapi Değişmiyor

Manuel terapi, insanlık tarihinin en eski tedavi yöntemlerinden biridir. Manuel terapinin tarihi, eski Mısır'da milattan önce 4.000 yılına kadar dayanır. Ayrıca, uzak doğunun eski uygarlıklarında da manuel terapinin tedavi edici etkilerinden yararlanılmıştır.
Tanım olarak manuel terapi; uzman fizyoterapistler tarafından belirli el hareketleri kullanılarak uygulanan bir tedavi yöntemidir. Özel teknik bilgi ve beceri gerektirir. Fizyoterapistler tarafından uygulanan temel tedavi yöntemlerinden birisidir. Manuel terapi kapsamında kaslar, bağlar ve sinir sistemi gibi yumuşak dokular ve eklemler üzerine farklı teknikler uygulanarak iyileşmenin sağlanması hedeflenir. Genel kanının aksine, manuel terapi masaj değildir. Manuel terapi esnasında masaj uygulamalarından da yararlanılsa da bu, kullanılan yöntemlerden sadece bir tanesidir.
Birçok kas-iskelet sistemi yaralanmalarında manuel terapi kullanılır. Başta omurga problemleri olmak üzere, kas yaralanmaları, eklem problemleri, tendon yaralanmaları, sinir sıkışması gibi farklı problemde manuel terapi etkili bir tedavi aracıdır. Fizyoterapist, var olan probleme göre hangi doku üzerine hangi tekniği uygulayacağına karar verir. Manuel terapi uygulamaları ile sinir ve dolaşım sistemleri başta olmak farklı üzere vücut sistemleri uyarılır. Ayrıca kas-iskelet sistemindeki yapıların da manuel terapiye verdikleri cevaplar sayesinde tedavi edici etkileri ortaya çıkar. Manuel terapi uygulamalarının en temel amaçları; yumuşak dokuların esnekliğini ve uyumunu artırmak, eklem hareket açıklığını kazanmak, yumuşak dokuları mobilize veya manipüle etmek, gevşeme sağlamak, ağrı ve ödemi gidermek ve kas fonksiyonu yeniden kazanmaya yardım etmek olarak sıralanabilir.
Manuel terapinin en önemli avantajlarından birisi de tamamen doğal bir tedavi yöntemi olması ve kontraendike olduğu durumların az olmasıdır. Herhangi bir ilaç vb. yöntem içermediği için, karaciğer ve böbrek başta olmak üzere vücut sistemleri üzerine negatif etkisi yoktur. Bu nedenle, özellikle sistemik problemi olan bireylerde, belirli noktalara dikkat edilerek rahatlıkla uygulanabilir. Manuel terapinin pozitif etkileri seans sonunda hemen görülmeye başlar. Özellikle ağrı ve spazm üzerindeki etkileri çok hızlıdır. Bilimsel çalışmalar, egzersiz uygulamaları ile birlikte yapılan manuel terapinin, kas iskelet sistemi problemlerinin tedavisinde oldukça etkili olduğunu göstermiştir. Bu nedenle tek başına değil, rehabilitasyonun bir parçası olarak kullanılması daha etkili sonuçlar alınmasını sağlar.
Sizin de kas-iskelet probleminiz varsa, bir hekime başvurarak probleminizin tanısının ne olduğunu öğrenebilir, ardından durumuzun uygunluğuna göre fizyoterapiye giderek manuel terapi ve diğer uygulamalar ile problemden kurtulabilirsiniz.
Sağlıklı, Mutlu ve Ağrısız Günler Dileğimle…

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve eskilgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.