Kulunç neden olur, nasıl geçer? Kulunç ağrısına ne iyi gelir?
Kulunç neden olur, nasıl geçer? Kulunç ağrısına ne iyi gelir?
Alanında Uzman Fizyoterapist Abdullah GÜDENDEDE ile Kulunç Rahatsızlığını Konuştuk
Fzt.Abdullah GÜDENDEDE uzun yıllardır Aksaray da hizmet veren, hemşerilerimizin de köşe yazıları ve ekranlardan yakında tanıdığı bir isimdir.
Evet, Hocam söz sizde: Teşekkür ediyorum. Pek çok kişi hayatının bir döneminde kulunç sorunu yaşar. Geçmeyen kulunç, ağrı verdiği ve rahatsız ettiği için oldukça olumsuz bir durumdur. Kulunç dönem dönem herkeste görülebilir. Kulunç rahatlatılmadığı sürece ağrısı geçmez ve gündelik yaşamı olumsuz etkiler. En basit şekliyle kulunç kişinin hareketsiz bir şekilde uzun süreli duruşlarından sonra oluşmaktadır.
Hocam: Kulunç Nedir?
Fzt.Abdullah GÜDENDEDE: Kulunç pek çok kişiye zor zamanlar yaşatan ciddi ağrı veren bir durumdur. Peki, kulunç nedir? Sırt, boyun ve omuzda bulunan kasların gerilmesi ve gevşeyememesi sonucunda oluşan kaslardaki düğümlenme kulunç olarak adlandırılır. Kişi ne yaparsa yapsın ağrı geçmez. Çünkü kaslardaki bu düğümlenmenin açılması gerekmektedir. Halk arasında bu duruma kuluncun kırılması da denir. Ancak bu şekilde kişi rahatlar ve ağrıları diner.
Kulunç En çok kimlerde olur ve hangi kaslarda görülebilir?
Sırt ve boyun bölgesine oluşan kulunç masa başı çalışanlar, uzun süre bilgisayar kullanmak zorunda olanlar, masada iş yapanlar ve ders çalışanlarda daha fazla olmaktadır. Diğer yandan sıcak soğuk geçişleri de kuluncu olumsuz etkilemektedir. Bu şekilde çeşitli nedenleri sıralanan kuluncun aslında kesin bir sebebi yoktur. Boyunda ve sırtta dokunulduğunda ele gelen taşlaşma ve ağrılar kulunç olarak bilinir. Stres, çalışma şartları, gündelik hayat, kişideki hastalıklar, travmalar da kuluncun oluşmasına neden olabilir. Kulunç kendisini her zaman geçmeyen ağrılarla göstermektedir.
Boyun ağrı, omuz ve sırt ağrısı olan kişilerin neredeyse hepsinde mutlaka kulunç vardır. Bu bölgeki kas gruplarında görülme oranı fazladır. Kulunç gündelik yaşımı olumsuz etkileyen ve ağrı veren bir rahatsızlık olduğundan tedavisi de çok merak edilmektedir. Kuluncun çeşitli tedavi yöntemleri vardır.
Kulunç Neden Olur?
Kulunçlar çoğunlukla sırtta, boyunda ve omuzda görülmektedir. Çok fazla ağrıya neden olan kulunç neden olur? Sorusu pek çok kişi tarafından sorulur. Kuluncun kesin bir nedeni olmamakla beraber bazı nedenler tahmin edilmektedir. Örneğin masa başı işte uzun saatler hareketsiz çalışmak, soğukta kalma, sıcak soğuk geçişi, stres, hareketsiz durmak gibi çeşitli nedenleri olduğu düşünülmektedir. Kulunç kasların kasılması ve adeta bir yumru haline gelmesidir. Bu yumrular açılmadığı sürece ağrımaya ve kişinin gündelik yaşamını olumsuz etkilemeye devam eder. Dolayısıyla ağrı kesici ve kas gevşeticiler kulunç olduğunda çok fazla kişi tarafından kullanılmaktadır. Çünkü ağrı bazen dayanılmaz olabilir.
Kulunç Nasıl Geçer?
Kulunç oluştuğu zaman kişinin yaşamını olumsuz etkilediğinden kulunç nasıl geçer? Diye mutlaka merak edilmektedir. Kuluncun geçmesi için çeşitli yöntemler vardır. Bunların başında kuluncun açılması için masaj yağlarıyla yapılan masaj gelmektedir. Sıcak su torbaları ve fizik tedavi de kulunca faydalıdır. Bazı durumlarda kulunç çok ağrırsa kas gevşetici ve ağrı kesici de alınması gerekebilir.
Kulunç Ağrısına Ne İyi Gelir?
Kulunç ağrısına ne iyi gelir? Diye merak edenler için sıraladık;
- Kulunca sıcak su torbası koyarak kuluncun oluştuğu bölgenin sıcak tutulması iyi gelir. Hatta ilerlemiş ve kronikleşmiş kulunçlarda sıcak fizik tedavi uygulanabilir.
- Kuluncun açılması için özel kas gevşetici egzersizler bölgeyi rahatlatarak kuluncun geçmesini sağlar.
- Hareketsiz, gergin, stresli ve uzun saatler bilgisayar başında geçirdiğiniz yaşam tarzınızı değiştirmek de kuluncun oluşmasını önler ve kulunç ağrısına iyi gelir.
Kulunç Ağrısı Kesin Çözüm Yolları
Kulunç ağrısı kesin çözüm yolları arasında bölgenin sıcak tutulması ve ağrı kesici yağlarla ovulması ilk sırada gelmektedir. Düzenli egzersiz alışkanlığı bunların içerisinde germe egzersizleri oldukça etkilidir. Böylece kulunç açılır ve bölge rahatlamış olur. Geçmeyen durumlarda ise profesyonel bir tedavi alınması gerekmektedir.
Hocam cevaplarınız için çok teşekkür ediyorum.
Aksaray HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.