Hay- Koop’ta koopmuştuk, Sırada Köy-Koop var
Hay- Koop’ta koopmuştuk, Sırada Köy-Koop var
Hay-Koop'un mazinin tozlu raflarına kaldırılmasının ardından, Köy-Koop Eskil şubesi açıldı. Açılışa ilçe kaymakamı Yunus Coşkun, Köykoop Genel başkanı Eray Çiçek, Aksaray Ticaret Borsa başkanı Hamit Özkök, Eskil Ziraat Oda başkanı İbrahim Kırlı'nın yanısıra, siyasi parti temsilcileri ve kooperatif başkanları katıldı.
Köy Koop Eskil şubesi yapılan törenle açıldı.
Hay-Koop’un mazinin tozlu raflarına kaldırılmasının ardından, Köy-Koop Eskil şubesi açıldı. Açılışa ilçe kaymakamı Yunus Coşkun, Köykoop Genel başkanı Eray Çiçek, Aksaray Ticaret Borsa başkanı Hamit Özkök, Eskil Ziraat Oda başkanı İbrahim Kırlı’nın yanısıra, siyasi parti temsilcileri ve kooperatif başkanları katıldı. Program saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Eskil Şube başkanı Mehmet Cirit yaptığı konuşmasında, “ Sayın kaymakamım, sayın genel başkanım, kıymetli misafirler. Köykoop açılış törenine hepiniz hoş geldiniz. Tarım ve hayvancılıkta ilimizin lokomotifi olan Eskil ilçemizde 2007 yılı ile birlikte kırsal kalkınma destekleri sayesinde kooperatifleşme önemli bir ivme kazandı. İlçemizde son verilere göre ortalama 80 bin büyük baş ve günlük ortalama 420 ton süt üretim kapasitesine ulaşılmıştır. Ayrıca kaba yem üretimiyle hem bölgemize, hemde ülkemize önemli bir katkı sağlamaktadır. Bu verilere dayanarak ilçemize hizmet vermek bizleri onurlandırmaktadır. İlçemizde kurulan köykoop binamızda güç birliğiyle her platformda üreticilerimizin haklarını savunmaya devam edeceğiz. Açılışımıza teşrif ettiğiniz için hepinize teşekkür ederim. Ramazan ayınızı kutlar, saygı ve sevgilerimiz sunarım” dedi.
Köy koop Genel başkanı Eray Çiçek yaptığı konuşmada,” Sayın kaymakamım, kooperatif bakanları, STK temsilcileri, Bereketin olduğu mübarek Ramazan ayında, burada birlikte ortaklaşa iş yapılacak olan bir şubenin açılışında sizlerle birlikte olmaktan duyduğum memnuniyeti sizlerle paylaşmak istiyorum. Köy koop merkez birliği olarak buradaki örgütlenmemiz yaklaşık bir buçuk yıl önce başladı. Merkez olarak Nevşehir belirlendi. Eskil’de ciddi bir kooperatifçilik olduğu için burada şube açılması gerektiğini arkadaşlarımız bizle paylaştılar. Bizde bunu destekledik ve bundan da çok mutluluk duyduk. Bizim için bu bölgede kooperatifleşmenin ayrı bir önemi var. Eski bir Köykoop vardı. Türkiye’nin nerdeyse tüm çiftçi örgütlenmesini üstlenmiş 1980 yılına kadar aktif bir örgütlenme vardı. Bu örgüt 80 ihtilalinde kapatıldı. Köykoop yasaklı bir örgüttü. Biz göreve geldikten sonra yapmış olduğumuz görüşmelerle, sayın bakanımızın olurlarıyla 81 ilde örgütlenme için bir hak kazandık ve 40 yıl sonra ilk Köykoop’u bu bölgede kurmak nasip oldu. İnşallah tüm üreticilerimizin, kooperatifçilerimizin üretimleri Köykoop’la bereketlenir. İnşallah hakça gerekli ilgiyi görürler. Bu hizmet binamızındı inşallah iyi hizmetler olur. 2007 yılında başlayan hayvancılık kooperatifleşme ve akabinde böyle bir kurumsal kimlikle Eskil’in lehine bir durum oluşur diye düşünüyorum. Hepinize teşekkür ediyorum.
Hami Özkök Aksaray Ticaret Borsa Başkanı
Sayın Kaymakamım, değerli genel başkanım, çok kıymetli misafirler, Kooperatifçilik nedir dediğimizde?, köyünde ve beldesinde ailesi ve köyünün gelişimini sağlamak gayesiyle cesur insanların bir araya gelmesiyle kooperatifçilik ortaya çıkar. Bu kooperatifçilik sonucunda da Aksaray ilimizin tarımsal potansiyeli yüksek Eskil ilçemizde de hayvancılığın olmazsa olmazsa başta gelmesi hasebiyle, bugün burada açılışını yapacağımız binamız, hayvansal üreticilere, kooperatif başkanlarına hayırlı hizmetler versin İnşallah. Memleketimizde üretim çok önemli. Eskilimizin birinci olması sektörü tarım ve hayvancılık. Tarım ve hayvancılığı birbirinden ayırma gibi bir şansımız yok. Bu manada Eskil’de ciddi çalışmalar yapan kooperatif başkanlarımız var. Bu hizmetle birlikte bu başkanlarımızın hizmetlerinin kolaylaşmasını temenni ediyorum. Bu şubenin Eskil ilçemize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyor ve saygılar sunuyorum” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından kurdele kesilerek açılış gerçekleşti. Açılışın ardından misafirler iftar yemeğinde bir araya geldiler.
Haykoop Neden Kapatıldı ?
Bir zamanlar ilçemizde şubesi olan ve seçim döneminde gündemlere gelen ve günlerce tartışma konusu olan Hay-Koop yerini Köy- Koop’a bıraktı. Her seçim döneminde oy çokluğu Eskil’de olmasına rağmen bir türlü birlik sağlanamayan Hay-Koop’un en son Eylül 2020’de yapılan ve Eskil'den 25 üyenin oy kullandığı seçimde, toplam 54 üyeden 53'ü oy kullanırken, Yaşar Kılıç: 34, Mevlüt Görür ise 19 oy almış, Eskil'den bazı kooperatif başkanlarının ise, Yaşar Kılıç'ın listesinde yer alması dikkatlerden kaçmamıştı. Hay-Koop’ta ki düzensiz yönetim ve pandemi sürecinin kapanma sürecini hızlandırdığı iddia ediliyor.
Hay-Koop’un amacı, tüzükte “Merkez Birliği’nin amacı, ortak birliklerinin ve bunlara bağlı kooperatiflerin, ortaklarının küçük ve büyük baş ile kanatlı, arı, hayvan ve bunlara ait ürünlerinin üretimi, işlenmesi, pazarlanması ve verimlerinin artırılması için ıslah çalışma yapmak. Hayvansal üretimin ekonomik olmasını, sektörün rekabet gücünü arttırmak için bu hususlarda ilgili faaliyetleri ve soy kütüğü kayıtlarının yapılması ile hayvan ırklarının ıslahını damızlıkların sağlıklı ve hijyenik koşullarda yetiştirilmesini ve hastalıklardan ari bir şekilde üreticilere intikali ve korunmasını Bölge birlikleri aracılığı ile sağlamaktadır. Birlik ve kooperatif çalışmalarını kontrol etmek, ulusal ve uluslar arası platformlarda temsil ve işbirliği sağlamak, birlik ve kooperatif ilişkilerini düzenlemek ve geliştirmek. Her türlü hayvan ıslah çalışmalarını yapmak. Birlik ve kooperatifleri, bunlara üye üreticilere eğitim çalışması yapmak, kooperatifçiliği geliştirmektir. Madde 3’ te belirtilen çalışma konuları amaç kapsamındadır” olarak yazılmaktadır. Haykoop kooperatiflerin sütlerini pazarlayarak sorunlarının çözümleri için mücadele eden bir kurum. Gelir kaynağı ise bu pazarlamadan elde edilen oranlar.
Peki Köy-Koop’un amacı nedir?, Ne gibi faaliyetler yürütecek?
Köy-Koop tüzüğüne göre, “Çalışma konuları içinde; tarımda her türlü verimliliği arttırıcı tedbirler almak, kooperatif ve birliklerin her türlü ürün ve mamullerinin kalitesini yükseltecek girişimlerde bulunmak, teknik faaliyetlerde bulunmak, bitkisel ve hayvansal mahsulleri değerlendirmek, işleme muhafaza ve pazarlama ile ilgili her türlü fonksiyonları yerine getirmek için gerekli çalışmaları yapmak ve yaptırmak, kooperatif çalışmalarını koordine etmek, kooperatif eğitim ve öğretim faaliyetlerinde bulunmak, kooperatifçiliği geliştirmek, vb konular yer almaktadır.
Amacımız; eğitimli, çağdaş ve sosyal güvencesi olan, milli gelirden hak ettiği payı alan, tarım ve hayvancılığı yaşam biçimi olarak gören, milli değerlere, ülke ve insanına sahip çıkan, ekonomik düzeyi yüksek, birlikte üretme, birlikte paylaşma bilincine sahip, ürettiği ürünleri dünya pazarında görebilen örgütlü üreticiler yetiştirmek” olarak yazılmaktadır. Köy-Koop’ta Hay-koop gibi aynı işlemleri yapmaktadır. İki kurumunda geliri aynıdır.
Aksaray HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.