Erdoğan’dan ABD’nin YPG-PYD terör örgütüne silah yardımı kararına tepki
(İHA) - İhlas Haber Ajansı |
10.05.2017 - 20:49, Güncelleme:
10.05.2017 - 20:49 2669+ kez okundu.
Erdoğan’dan ABD’nin YPG-PYD terör örgütüne silah yardımı kararına tepki
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyaret için Türkiyeʹye gelen Sierra Leone Cumhurbaşkanı Ernest Bai Koroma ile başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısında konuştu. ABD’nin PYD-YPG’ye silah yardımında bulunma kararı almasına değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye ve Irak’ta her gelişme bizim için doğrudan milli güvenlik meselesidir. Bizler müttefiklerimizin terör örgütlerinin değil, bizim yanımızda yer almayı tercih edeceklerine inanmak istiyoruz” dedi.
“Fırat Kalkanı Harekatı DEAŞ ile mücadele için bir başka terör örgütüne ihtiyaç olunmadığını tüm dünyaya ispat etmiştir”
Türkiye’nin başından beri Suriye’nin toprak bütünlüğünün sağlanmasından yana tavır koyduğunun altını çizen Erdoğan, “Dün akşam, ABD yönetimi tarafından alınan ve bir kısmı basına yansıyan kararlar hakkında görüşlerimi paylaşmak istiyorum. Komşumuz Suriye’de 6 yıldır 1 milyon insanın hayatına mal olan, yıkıcı ve bölgeyi istikrarsız hale getiren bir iç savaş yaşanıyor. DEAŞ, El Kaide ve YPG-PYD gibi terör örgütlerinin Suriye’deki kaosu fırsata çevirmeye çalıştıklarını görüyoruz. Türkiye olarak başından beri tavrımızı demokrasiden, meşruiyetten, Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunmasından yana koyduk. Kapı komşumuzda yaşanan insani drama ve katliamlara tepkisiz kalmadık. Zira bizim Suriye’ye sınırımız 911 kilometre. Irak’a 350 kilometre. Böyle bir sınırdaş konumunda olduğumuz ülkede bizleri rahatsız eden terör eylemleri, zaman zaman tehdit oluşturan terör eylemlerine karşı uzun zaman sabrettik. Ama belli bir noktadan sonra artık sabrın sonu geldi ve atılması gereken adımları atmaya başladık. 3 milyon Suriyeliye kapısını açan Türkiye oldu. 25 milyar doların üzerinde orada yardım, gerek konteyner kentler, çadır kentler kurmak suretiyle, sağlık, eğitim, gıda sağlamak suretiyle yatırım sayılabilecek adımlar attık. Bunun yanında terör örgütleri arasında ayrım yapılmaması gerektiğini, iyi terörist, kötü terörist ayrımına gidilemeyeceğini terörizmin tanımı içinde ortaya koymaya çalıştık. Suriye’deki cinayet şebekelerinin tamamına karşı kararlı bir şekilde mücadele yürüttük, yürütüyoruz. DEAŞ terör örgütüne şuana kadar ki en büyük zayiatı verdiren Fırat Kalkanı Harekatı bu tavrımızın en somut örneğidir. Bu harekat DEAŞ ile mücadele için bir başka terör örgütüne ihtiyaç olunmadığını tüm dünyaya ispat etmiştir. DEAŞ terörü ile mücadelede tavrımız bugün de aynıdır” diye konuştu.
“Bunun aklıselim ile çözülmesinden yana olduğumuzu ifade ediyorum”
DEAŞ terör örgütü ile mücadelenin bir başka terör örgütü ile yürütülmemesi gerektiğinin altını çizen Erdoğan, “Böyle bir adım Suriye ve bölgenin geleceğini tehlikeye sokacaktır. Geçmişte atılan yanlış adımların Suriye’yi getirdiği durum ortadadır. Suriye ve Irak’ta her gelişme bizim için doğrudan milli güvenlik meselesidir. Bizler müttefiklerimizin terör örgütlerinin değil, bizim yanımızda yer almayı tercih edeceklerine inanmak istiyoruz. Bu konudaki tavrımızı, alınan kararla ilgili endişelerimizi 16 Mayıs’ta Başkan Trump ile yapacağımız görüşmelerde ayrıntılı bir şekilde kendilerine de bizzat ifade edeceğim. Aynı şekilde 25 Mayıs’ta Brüksel’de toplanacak mini NATO zirvesinde müttefiklerimizle konuyu masaya yatıracağız. Bu temasların bölgenin istikrarını garanti altına alacak, Suriye’nin gerçekleri ile uyumlu bir sonuca ulaşmamıza sağlayacağına inanıyorum. Temenni ederim ki, şuana kadar ortaya konulan, ifade edilen bazı gerçeklerden Amerika’ya gitmeden, bir an önce dönülmüş olur. Bu olayları yaşayan biziz. Bu açıklamaları yapanların hiç birisinin bu olaylarla yakından uzaktan alakası yok. Suriye’de, Irak’ta ne oluyor, bunların hiç birisini onlar bilmiyor. Ama biz bunları yaşıyoruz. Bizim bütün sınır boylarındaki vilayetlerimizde şehitlerimiz oldu. Bunları tüm ailelerini birada güvenlik altına almak için bu mücadeleyi veren biziz. Biz Suriye’nin bölünmesine, parçalanmasına karşı olduğumuzu her an söyledik. Bundan sonraki süreçte bunun aklıselim ile çözülmesinden yana olduğumuzu ifade ediyorum. Temenni ediyorum ki, yanlıştan bir an önce dönülür” şeklinde konuştu.
“20. yüzyıla damgasını vuracak olan kıta Afrika Kıtası’dır”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “20. yüzyıla damgasını vuracak olan kıta Afrika Kıtası’dır” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyaret için Türkiyeʹye gelen Sierra Leone Cumhurbaşkanı Ernest Bai Koroma ile başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısında konuştu.
Afrika genelinde 12 büyükelçilik varken bu sayının 39’a yükseldiğinin altını çizen Erdoğan, Afrika ülkelerinin Türkiye’deki büyükelçilik sayısının 33’e ulaştığını belirtti. Türkiye ile Sierra Leone’nın karşılıklı olarak büyükelçilik açması konusunda mutabık kaldıklarını belirten Erdoğan, Türkiye’nin tarım savunma sanayi, balıkçılık, turizm, enerji ve eğitim gibi alanlarda çok ciddi bir potansiyele sahip olduğunu kaydetti. “Diplomatik pasaport hamilleri için vizeleri kaldıran anlaşmayı az önce gerçekleştirdik” diyen Erdoğan, konuk Cumhurbaşkanı Koroma ile verimli bir görüşme gerçekleştirdiğinin altını çizdi.
Cumhurbaşkanı Koroma’ya FETÖ terör örgütü ile mücadeleye verdiği güçlü destek için teşekkür eden Erdoğan, “FETÖ‘ye bağlı kurumun kapatılması için karar aldılar. Biz eğitim konusunun FETÖ’nün yaptığı bir istismar ve devlete sızma aracı değil, gerçek anlamda işbirliği vesilesi olmasını arzu ediyoruz. Bunu sağlamak için Türkiye bursları ve Maarif vakfımız ile dostlarımıza gerekli her türlü desteği sunuyoruz, sunmaya devam edeceğiz. İnşallah Maarif Vakfı, okulun devralınması için gerekli temasları yürütecek. TİKA aracılığı ile gerçekleştirdiğimiz kalkınma yardımlarını da sürdüreceğiz. 2016 yılında 44 milyon dolar düzeyinde gerçekleşen ticaret hacmimizi ilk etapta 100 milyon dolara, orta vadede 250 milyon dolar seviyesine çıkartma gayretinde olacağız. Liderler olarak bu hedefi tutturma konusunda kararlıyız. Ben işadamlarımızı Batı Afrika’da daha fazla yatırım yapmaya devam ediyorum. Yapacağımız ilk ziyarette işadamlarımızla birlikte oranın işadamları ile bir araya geleceğiz. Şunu açık ve net söyleyeyim, 20. yüzyıla damgasını vuracak olan kıta Afrika Kıtası’dır” dedi.
“Yeni Afrika açılım politikanızı destekliyorum”
15 Temmuz darbe girişimine değinen ve Türk halkına darbe girişimini engellemede gösterdiği başarıdan ötürü teşekkür eden Sierra Leone Cumhurbaşkanı Ernest Bai Koroma, Türkiye’nin kendilerine verdiği desteklerden ötürü de teşekkür etti.
Ebola hastalığı ile yürüttükleri mücadeleden bahseden ve Türkiye’nin her platformda destek verdiğinin altını çizen Koroma, bir millet olarak Ebola’nın etkilerini hissetmeye devam ettiklerini kaydetti. Koroma, “Yeni Afrika açılım politikanızı desteklediğimi ifade etmek istiyorum. Kişisel olarak birçok Afrika ülkesini ziyaret ettiniz, bunlara ilaveten çatışmaların ve anlaşmazlıkların çözümlenmesi ile ilgili bazı adımlar attınız. Bütün bunlar Afrika açılımı politikanızın son derece ciddi olduğunun göstergesi” dedi.
Ebola salgınının ülkesinde ekonomiyi durdurduğunu belirten Koroma, “Bu ziyaret yeni bir başlangıcı teşkil edecek. Son derece mükemmel olan ilişkilerimizi bir sonraki aşamaya taşıyacak. Ticaret hacmimizi üst seviyeye çıkartacağımıza inanıyorum. Büyükelçiliklerin açılması ile ticaret hacmi hedefimize ulaşmamız zor değil. Bütün bunların temelinde güvenlik yatıyor. Öncelikle barış ve güvenlik olmalı. Terörizmle mücadele konusunda yanınızdayız. Gereken adımları attık ve terörist grupların ülkelerimize sızma yönünde fırsatlar kapatıldı” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyaret için Türkiyeʹye gelen Sierra Leone Cumhurbaşkanı Ernest Bai Koroma ile başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısında konuştu. ABD’nin PYD-YPG’ye silah yardımında bulunma kararı almasına değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye ve Irak’ta her gelişme bizim için doğrudan milli güvenlik meselesidir. Bizler müttefiklerimizin terör örgütlerinin değil, bizim yanımızda yer almayı tercih edeceklerine inanmak istiyoruz” dedi.
“Fırat Kalkanı Harekatı DEAŞ ile mücadele için bir başka terör örgütüne ihtiyaç olunmadığını tüm dünyaya ispat etmiştir”
Türkiye’nin başından beri Suriye’nin toprak bütünlüğünün sağlanmasından yana tavır koyduğunun altını çizen Erdoğan, “Dün akşam, ABD yönetimi tarafından alınan ve bir kısmı basına yansıyan kararlar hakkında görüşlerimi paylaşmak istiyorum. Komşumuz Suriye’de 6 yıldır 1 milyon insanın hayatına mal olan, yıkıcı ve bölgeyi istikrarsız hale getiren bir iç savaş yaşanıyor. DEAŞ, El Kaide ve YPG-PYD gibi terör örgütlerinin Suriye’deki kaosu fırsata çevirmeye çalıştıklarını görüyoruz. Türkiye olarak başından beri tavrımızı demokrasiden, meşruiyetten, Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunmasından yana koyduk. Kapı komşumuzda yaşanan insani drama ve katliamlara tepkisiz kalmadık. Zira bizim Suriye’ye sınırımız 911 kilometre. Irak’a 350 kilometre. Böyle bir sınırdaş konumunda olduğumuz ülkede bizleri rahatsız eden terör eylemleri, zaman zaman tehdit oluşturan terör eylemlerine karşı uzun zaman sabrettik. Ama belli bir noktadan sonra artık sabrın sonu geldi ve atılması gereken adımları atmaya başladık. 3 milyon Suriyeliye kapısını açan Türkiye oldu. 25 milyar doların üzerinde orada yardım, gerek konteyner kentler, çadır kentler kurmak suretiyle, sağlık, eğitim, gıda sağlamak suretiyle yatırım sayılabilecek adımlar attık. Bunun yanında terör örgütleri arasında ayrım yapılmaması gerektiğini, iyi terörist, kötü terörist ayrımına gidilemeyeceğini terörizmin tanımı içinde ortaya koymaya çalıştık. Suriye’deki cinayet şebekelerinin tamamına karşı kararlı bir şekilde mücadele yürüttük, yürütüyoruz. DEAŞ terör örgütüne şuana kadar ki en büyük zayiatı verdiren Fırat Kalkanı Harekatı bu tavrımızın en somut örneğidir. Bu harekat DEAŞ ile mücadele için bir başka terör örgütüne ihtiyaç olunmadığını tüm dünyaya ispat etmiştir. DEAŞ terörü ile mücadelede tavrımız bugün de aynıdır” diye konuştu.
“Bunun aklıselim ile çözülmesinden yana olduğumuzu ifade ediyorum”
DEAŞ terör örgütü ile mücadelenin bir başka terör örgütü ile yürütülmemesi gerektiğinin altını çizen Erdoğan, “Böyle bir adım Suriye ve bölgenin geleceğini tehlikeye sokacaktır. Geçmişte atılan yanlış adımların Suriye’yi getirdiği durum ortadadır. Suriye ve Irak’ta her gelişme bizim için doğrudan milli güvenlik meselesidir. Bizler müttefiklerimizin terör örgütlerinin değil, bizim yanımızda yer almayı tercih edeceklerine inanmak istiyoruz. Bu konudaki tavrımızı, alınan kararla ilgili endişelerimizi 16 Mayıs’ta Başkan Trump ile yapacağımız görüşmelerde ayrıntılı bir şekilde kendilerine de bizzat ifade edeceğim. Aynı şekilde 25 Mayıs’ta Brüksel’de toplanacak mini NATO zirvesinde müttefiklerimizle konuyu masaya yatıracağız. Bu temasların bölgenin istikrarını garanti altına alacak, Suriye’nin gerçekleri ile uyumlu bir sonuca ulaşmamıza sağlayacağına inanıyorum. Temenni ederim ki, şuana kadar ortaya konulan, ifade edilen bazı gerçeklerden Amerika’ya gitmeden, bir an önce dönülmüş olur. Bu olayları yaşayan biziz. Bu açıklamaları yapanların hiç birisinin bu olaylarla yakından uzaktan alakası yok. Suriye’de, Irak’ta ne oluyor, bunların hiç birisini onlar bilmiyor. Ama biz bunları yaşıyoruz. Bizim bütün sınır boylarındaki vilayetlerimizde şehitlerimiz oldu. Bunları tüm ailelerini birada güvenlik altına almak için bu mücadeleyi veren biziz. Biz Suriye’nin bölünmesine, parçalanmasına karşı olduğumuzu her an söyledik. Bundan sonraki süreçte bunun aklıselim ile çözülmesinden yana olduğumuzu ifade ediyorum. Temenni ediyorum ki, yanlıştan bir an önce dönülür” şeklinde konuştu.
“20. yüzyıla damgasını vuracak olan kıta Afrika Kıtası’dır”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “20. yüzyıla damgasını vuracak olan kıta Afrika Kıtası’dır” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyaret için Türkiyeʹye gelen Sierra Leone Cumhurbaşkanı Ernest Bai Koroma ile başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısında konuştu.
Afrika genelinde 12 büyükelçilik varken bu sayının 39’a yükseldiğinin altını çizen Erdoğan, Afrika ülkelerinin Türkiye’deki büyükelçilik sayısının 33’e ulaştığını belirtti. Türkiye ile Sierra Leone’nın karşılıklı olarak büyükelçilik açması konusunda mutabık kaldıklarını belirten Erdoğan, Türkiye’nin tarım savunma sanayi, balıkçılık, turizm, enerji ve eğitim gibi alanlarda çok ciddi bir potansiyele sahip olduğunu kaydetti. “Diplomatik pasaport hamilleri için vizeleri kaldıran anlaşmayı az önce gerçekleştirdik” diyen Erdoğan, konuk Cumhurbaşkanı Koroma ile verimli bir görüşme gerçekleştirdiğinin altını çizdi.
Cumhurbaşkanı Koroma’ya FETÖ terör örgütü ile mücadeleye verdiği güçlü destek için teşekkür eden Erdoğan, “FETÖ‘ye bağlı kurumun kapatılması için karar aldılar. Biz eğitim konusunun FETÖ’nün yaptığı bir istismar ve devlete sızma aracı değil, gerçek anlamda işbirliği vesilesi olmasını arzu ediyoruz. Bunu sağlamak için Türkiye bursları ve Maarif vakfımız ile dostlarımıza gerekli her türlü desteği sunuyoruz, sunmaya devam edeceğiz. İnşallah Maarif Vakfı, okulun devralınması için gerekli temasları yürütecek. TİKA aracılığı ile gerçekleştirdiğimiz kalkınma yardımlarını da sürdüreceğiz. 2016 yılında 44 milyon dolar düzeyinde gerçekleşen ticaret hacmimizi ilk etapta 100 milyon dolara, orta vadede 250 milyon dolar seviyesine çıkartma gayretinde olacağız. Liderler olarak bu hedefi tutturma konusunda kararlıyız. Ben işadamlarımızı Batı Afrika’da daha fazla yatırım yapmaya devam ediyorum. Yapacağımız ilk ziyarette işadamlarımızla birlikte oranın işadamları ile bir araya geleceğiz. Şunu açık ve net söyleyeyim, 20. yüzyıla damgasını vuracak olan kıta Afrika Kıtası’dır” dedi.
“Yeni Afrika açılım politikanızı destekliyorum”
15 Temmuz darbe girişimine değinen ve Türk halkına darbe girişimini engellemede gösterdiği başarıdan ötürü teşekkür eden Sierra Leone Cumhurbaşkanı Ernest Bai Koroma, Türkiye’nin kendilerine verdiği desteklerden ötürü de teşekkür etti.
Ebola hastalığı ile yürüttükleri mücadeleden bahseden ve Türkiye’nin her platformda destek verdiğinin altını çizen Koroma, bir millet olarak Ebola’nın etkilerini hissetmeye devam ettiklerini kaydetti. Koroma, “Yeni Afrika açılım politikanızı desteklediğimi ifade etmek istiyorum. Kişisel olarak birçok Afrika ülkesini ziyaret ettiniz, bunlara ilaveten çatışmaların ve anlaşmazlıkların çözümlenmesi ile ilgili bazı adımlar attınız. Bütün bunlar Afrika açılımı politikanızın son derece ciddi olduğunun göstergesi” dedi.
Ebola salgınının ülkesinde ekonomiyi durdurduğunu belirten Koroma, “Bu ziyaret yeni bir başlangıcı teşkil edecek. Son derece mükemmel olan ilişkilerimizi bir sonraki aşamaya taşıyacak. Ticaret hacmimizi üst seviyeye çıkartacağımıza inanıyorum. Büyükelçiliklerin açılması ile ticaret hacmi hedefimize ulaşmamız zor değil. Bütün bunların temelinde güvenlik yatıyor. Öncelikle barış ve güvenlik olmalı. Terörizmle mücadele konusunda yanınızdayız. Gereken adımları attık ve terörist grupların ülkelerimize sızma yönünde fırsatlar kapatıldı” diye konuştu.
Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) ve diğer ajanslar tarafından eklenen tüm haberler, sitemizin editörlerinin müdahalesi olmadan ajans kanallarından çekilmektedir. Bu haberlerde yer alan hukuki muhataplar haberi geçen ajanslar olup sitemizin hiç bir editörü sorumlu tutulamaz...
Habere ifade bırak !
Bu habere hiç ifade kullanılmamış ilk ifadeyi siz kullanın.
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları
(0)
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.