Başkan Mutlu, “Çiftçimizi Elektrik Faturası Çarptı”

ENERJİ MALİYETİNDEKİ YÜKSELİŞ, GİRDİ MALİYETİ ALTINDA EZİLEN ÇİFTÇİNİN BELİNİ  BÜKTÜ

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından enerji üretim maliyetlerinde yaşanan artış nedeniyle nihai elektrik perakende satış fiyatlarında artış yapmıştı. 1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, elektrik fiyatlarında mesken abone grubu için yüzde 38, tarımsal faaliyetler abone grubu için yüzde 30 artış olmuştu. Enerji maliyetindeki bu yükseliş, girdi maliyeti altında ezilen çiftçinin belini daha da büktü. Eskil'de son yıllarda yaşanan kuraklık, iklim değişikliği ve buna bağlı oluşan yer altı su seviyesindeki azalmalar çiftçinin tarımsal sulamada enerji maliyetini yükseltmişti.

ÜRETİCİ, BU YIL UMDUĞU VERİMİ ALAMADI
Eskil Ziraat Odası Başkanı Gazi Mutlu, "Üretici, bu yıl umduğu rekolteyi alamadı. Buğday ve arpada verim kaybı çok fazla oldu. Hava şartları verimi olumsuz etkiledi. Açıklanan fiyat da üreticiyi memnun etmedi. Bu girdi maliyetleriyle zaten zarar ediyoruz. Mazottaki, elektrikteki artış belimizi büküyor. Üreticiye, bir karış boş yer bırakmayın, ekin denildi. Çiftçi de ekti, ancak ektiğimizin karşılığını alamıyoruz. Bu girdi maliyetleriyle üretici sadece üretimden soğuyor. Üreticiler gerçekten mağdur. Çiftçiyi, kuraklık vurdu. Yağışın olmadığı dönemlerde üreticiler sulama yaptı. Bu ekstra masraf demek çiftçi açısından tarımsal alanda yapılan artış, çiftçinin belini büktü. Girdilerimiz zaten yüksekti, iyice artmış oldu.” diye konuştu.

YÜZDE 30 ELEKTRİK ZAMMI ÜRETİCİLERİ ÇIKMAZA SOKTU
Gazi Mutlu, girdi maliyetlerindeki artış karşısında çiftçiye yapılan yüzde 12'lik buğday ve yüzde 3'lük arpa zammının adil olmadığını ifade ederek, "Elektriğe yüzde 30'luk fiyat artışının farklı girdiler ile birlikte faturalara yansıması yüzde 48 oldu, gelen yüksek faturalar çiftçiyi üretemez hale getiriyor. Bu masraflarla çiftçi ekemez, sulama yapamaz. Çiftçinin maliyeti gerçekten yüksek.  Destekler artırılmalı. Üreticinin kaybı, doğru desteklerle telafi edilmeli. Tarım sektöründe girdi maliyeti oldukça yükseldi. Bunanla birlikte bu yıl bir de hububattaki verim düşüklüğü ile birlikte çiftçinin buğdayına yüzde 12, arpasına yüzde 3 zam yapıldı. Bundan bir kaç gün sonra bir bakıyorsun bölgemizdeki birçok şehirde ekmek fiyatlarına yüzde 30 zam yapılıyor, bu mu adalet? İşte son olarak çiftçimize gelen faturalar servet sanki! Öyle ki bir kuyu için 250 Bin TL'nin üzerinde fatura gelen çiftçilerimiz mevcut. Çiftçiyi üretimden uzaklaştırmamak gerek. Bunun için de çalışmalar yapılmalı.” Şeklinde konuştu. Haber: Nuri Mutlu