Ecdad yadigarı tekrar gündeme geldi

Ecdad yadigarı tarihi Ulu Cami ortadan ikiye ayrılmış durumda. Kurtarma çalışmaları için komisyon kuruldu. 880 yıllık tarihi ile Eskil'in en önemli tarihi yapıtı olan Ulu Cami, oluşan hasarlar nedeniyle ibadete kapanmıştı. İlk restorasyon çalışmalarından kısa bir zaman geçmeden tekrar ibadete kapatılan tarihi Ulu Cami'de tekrar çalışmalar başlatılmıştı. Restorasyon çalışmalarına ara verilmesinin ardından Aksaray İl Genel meclisi tarafından Caminin restorasyonu tekrar gündeme geldi. İl Genel meclisinsin oluşturduğu komisyon tarihi  mekanda incelemelerde bulundu.
Eskil ilçesinde  yer alan Ulu Camii de, doğa şartları ve caminin de eski olması sebebiyle zamanla hasarlar ortaya çıktı. Bu hasarların giderilmesi ve insanların daha güvenli bir ortamda ibadetlerini yapmaları sebebiyle restorasyon yapılması kararı alınmıştı. 2022 yılında başlayan restorasyon çalışmalarına ara verilmişti. Yapılan incelemelerde tarihi Ulu Cami'nin sonradan eklenen bölümünden ikiye ayrıldığı ve ciddi bir çalışma yapılması gerektiği ortaya çıktı. 
Restorasyon çalışmaları kapsamında, caminin tarihi dokusu korunacak ve cami, eski görkemli günlerine kavuşacak. Çalışmaların tamamlanması ile cami, tekrar ibadete açılacak ve ziyaretçilerini ağırlayacak.
Aksaray İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa DOĞAN da
Aksaray İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa DOĞAN da, “Ulu Camii, Aksaray'ımızın ilçesi olan Eskil'imizin önemli tarihi yapılarından biridir. Restorasyon çalışmaları ile camimiz, tarihi dokusunu koruyarak, ziyaretçilerimizi ağırlayacak. Bu çalışmalara destek olan herkese teşekkür ediyoruz” dedi. 
Haber: Nuri Mutlu