Karakaya "7200 Gün Geri Çekilmesi Esnafın İşine Yaramıyor"

Karakaya yaptığı açıklamada,"     2018 yılı ekonomik krizinden sonra 2020 yılında pandemi ile Esnafımız çok zor günler geçirdi. Özellikle son iki üç yılda başta dükkân kiraları, elektrik, hammadde ve girdileri katlanarak yükseldi. Bu zor şartlarda Esnafımız kepenk kapattı bir çoğu da borç ile idare etmeye çalışıyor

    1990 yılında işe giren bir 4A lı 5450 günde emeklilik hakkı kazanırken. Kendi işini kuran, sigortasını kendi yatıran vergisini ödeyen bir esnaf ya da çiftçi 9000 günde emeklilik hakkı kazanıyor. Çıraklık okulunda okuyup hem de çalışan birinin sigortası aktif görünüyor. Ama iş emekliliğe gelince başlangıç olarak sayılmıyor.

   Son bir ayda birçok alan da yapılandırma çıktı, küçük esnafı kapsayacak kayda değer hiç bir yapılandırma yok. Maliye borcu birinci yılda ödemez ise ikinci yıl mecburen ödemek zorunda kalıyordu. Haliyle maliye borcu olan esnaf sayısı çok az.

   Esnafın en büyük sorunu SGK da çıkacak ihya, ihya olmaz isa binlerce Esnaf emekli olamaz. Son çıkan kanun da 2 yıl geriye dönük faizleri siliyor. Daha önceki çıkan yapılandırmalar da sigortalılığın başladığı yıldan başlayıp o yılların prim aylığı ne kadar ise prim aylığı üzerinden, örneğin 2015 yılı 414,52. 2016 yılı 568,21. 2017 yılı 613,23 TL üzerinden hesaplanıp faizleri silinip anapara üzerinden hesaplandı. Bankalarda kredi verdi. Cumhurbaşkanımız televizyonlarda bu kanun bu şekilde çıkacak diye söyledi. On binlerce kişilerde kanun çıkacak emekli olacağım diye kredi kullandı. Bu kanun çıkmayınca 300 binden başlayıp 700 bini geçen borçlar çıktı. Esnafın çektiği kredi bağ kur borcunu ödemeye yetmedi. Esnaf bir anda ne yapacağını şaşırdı.

  Bir kaç gündür Esnaf prim 7200 güne çekilecek diye bir söylenti var. Bu da esnafın işine yaramıyor. Çünkü birçok Esnafın başlangıç 1995, haliyle 2023 kadar 10 bin gün ediyor. Emekli olmak için sadece 7200 gün satın alınmıyor. Mevcut 10 bin gün borcu hesaplanır. Haliyle Esnafa hiçbir faydası yoktur. Esnafın mağduriyetinin önlenmesi için 2019 yılında çıkan ihya kanununun aynı şekilde çıkması gerekmektedir"dedi