Süt Üretimi Azalırken, Hayvan Sayısı Artıyor
Son yıllarda çok sayıda büyükbaş hayvan yetiştiricisinin artan maliyetlerin de etkisiyle kar edemediği gerekçesiyle hayvanlarını kesime götürdüğü ve süt üretiminde ciddi düşüş olduğu resmi rakamlarla ortaya çıktı. Yapılan incelemede bir başka detay daha ortaya çıktı. 2022 yılında süt üretimi yüzde 16 gibi düşüş gösterirken, büyükbaş hayvan sayısı verilere göre artış gösteriyor.
Bu çelişkinin sebebi nedir?
Eskil’de geçen yıla göre günlük süt üretiminde ki ciddi düşüş, bölgemizde kesime götürülen büyükbaş hayvanlarının çoğunluğunun süt veren inekler olduğunu ortaya koyuyor. Son dönemlerde büyükbaş hayvancılık masraflarında ciddi bir artış gözlemlenmekte. Süte Ulusal Süt Konseyinin belirlediği tutarın ardından saatler geçmeden yeme zam gelmesi çiftçileri hayvancılıktan daha çok tarıma yönlendiriyor. Çiftçiler süt üretiminde büyükbaş hayvanların yemi için kullandıkları arazilerini, ürünlerini satmak amacıyla kullanmaya yöneldi.
"2022'de Eskil’de Günlük Süt Üretimi % 16 Düştü”
Ne kadar hayvanın kesime gönderildiğine dair net bir veri olmadığını kaydeden süt üreticilerini, Süt Birliği kayıtlarına göre günlük süt üretiminin 2021 yılında 450 ton, 2022 yılında ise 370-380 ton aralığına düştüğünün netleşmesi doğruluyor. Kayıtlara göre 2022 yılında Eskil bölgesinde günlük büyükbaş süt üretiminde %16 gerileme olduğu ortaya çıktı.
2021 Yılına Göre Büyükbaş Hayvan Sayısında Artış Var
Günlük süt üretiminin %16 gibi düştüğü bir dönemde, Eskil Tarım, Hayvancılık ve Orman Müdürlüğü verilerine göre, 2021 yılında büyükbaş hayvan sayısı 97 bin civarlarında görülürken, bu rakam 2022 yılında 107 binlere yaklaşıyor. Süt üretimi düşerken, hayvan sayısında resmi rakamlara göre artış olması kafaları karıştırıyor.
Çiftçi Üzerinde ki Hayvanı Düşürmüyor mu?
Konuyla ilgili görüşlerini açıklayan hayvan üreticileri,” Bazı hayvan üreticileri üzerinde ki hayvanları kesmesine rağmen kayıttan düşürmüyorlar. Kimileri kredi çekmek için, kimileri başka nedenlerle bildirim yapmıyorlar. Buda gerçek verilerin ortaya çıkmamasına neden oluyor. Resmi kurumların yanıltılması bazı projeleri ve çalışmaları engelliyor. Yetkililer ciddi bir çalışma yapmadıkları sürece gerçek rakam hiçbir zaman ortaya çıkmaz” dediler.