Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğinden yerli hayvanlara destek talebi
2008 yılında destekleme kapsamına alınarak birçok proje kapsamında desteklenen küçükbaş hayvancılık her geçen yıl hızla gelişmeye devam ediyor. Aksaray Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, küçükbaş hayvancılığın her geçen gün hızla geliştiğine vurgu yaptı. Bu gelişmede desteklemelerin çok önemli olduğuna dikkat çeken Başkan Aktürk, Türkiye’nin tarım ve hayvancılığının son derece önemli bir sektör olduğunu vurguladı. Desteklemeler ile birlikte hayvan sayısının arttığını ve üreticilerin gelirlerinin arttığını belirten Başkan Aktürk, “2008 yılından beri küçükbaş hayvancılıkta destekleme sistemine alındı. Halk elinde ıslah projelerimiz var. Anaç koyun keçi desteğimiz var. Sürü yönetimi, yani çoban desteği var. Ziraat Bankasında ve Tarım Kredi kooperatiflerinden kullanmış olduğumuz devlet destekli krediler var. Tabi bu hayvancılığın geliştirilmesinde ve verimliliğin artırılmasında çok ciddi katkıları oldu, üretici ciddi anlamda destek alıyor. Bu desteklemeyle yemini, samanını, çobanını tutuyor. Hayvan sayısının artmasına, hayvancılık yapan işletmelerin gelir düzeyini artırmasına çok ciddi anlamda katkısı oluyor. Biz bu işi destek almak için zaten yapmıyoruz. Bu bizim mesleğimiz, işimiz, geçim aracımız. Ama dünyanın gelişmiş bütün ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de küçükbaş hayvancılık çok ciddi anlamda destekleniyor. Bu desteklemelerin rakamlarının ve çeşitlerinin artırılması için gayret ediyoruz. Desteklemeler için çok teşekkür ediyoruz” dedi.
ˮYerli ve milli hayvanlara daha çok destek verilmesini talep ediyoruzˮ
Başkan Aktürk, küçükbaş hayvan sektöründe pazar sorununun da kalktığına dikkat çekerek, “Hayvan sayımız ülke genelinde 2009 yılında 32 milyon civarındaydı. Şu anda ise 45 milyonlara dayandı. Son yıllarda yapılan projelerle hayvan sayılarımız arttı. Bakanlığımız bu koyunla ilgili çeşitli projeleri de hayata geçirmeye başladı. Şu anda yeni projeler var. Küçükbaş hayvancılıkta pazar sorunumuz ortadan kalktı. Pazar sorunu kalktıktan sonra küçükbaş hayvan sayısının artması son derece kolay. 2 yılda Türkiye’nin hayvan sayısını 2 katına çıkaracak güçteyiz, iradedeyiz. Bu konuda birikim, bilgimiz var. Sadece küçükbaş hayvancılığa daha fazla destek, daha fazla gayret, yerli ve milli hayvanlara daha çok destek verilmesini talep ediyoruz” dedi.
ˮYıllık yüz bin liranın üzerinde destek alıyoruzˮ
Üretici Ahmet Erkek ise, desteklemelerin sayesinde geliştiklerini belirterek, “Devlet eskisi gibi değil. Şu anda çiftçisini destekliyor artık. Biz mesela elimizde binin üzerinde hayvan var. 100 bin liranın üzerinde destek alıyoruz. Halk elinde ıslah projesi var bizim çiftliğimizde, o projeden destekleniyoruz. Sürü yönetimi, yani çobanlıktan destekleniyoruz. Koyun keçi birliği tarafından destekleniyoruz. Biz yıllık 100 bin liranın üzerinde destek alıyoruz. Emeğimizin karşılığını biz bu işten aldığımızı düşünüyoruz. Desteklemeler bitmez, hayvan sayısı daha da yükselir” şeklinde konuştu.